Sulo är en mångfaldens man som gör vad han känner för och gör det ofta. Soloartist med samarbeten med både svenska och internationella artister, frontman i Diamond Dogs & The Crunch, låtskrivare till mängder av svenska artister, medförfattare i boken "Keep yourself alive" och så vidare...

Samarbetet med Legal Records började 2008 när Sulo släppte sitt stjärnspäckade soloalbum ”Hear Me Out”. Releasen var ett hejdundrans party på Café Opera i Stockholm och skivan mottogs med mycket varma och ibland helt lyriska reaktioner. Mats Olsson hade med den på listan över 2008 års tio bästa skivor.
Därefter tonsatte Sulo Ernst Brunners dikter i "Sulo möter Brunner-I månen på mattan". Första singeln Medan världen passerar förbi har snurrat ordentligt på radiostationerna och i videon som SVT sände ser vi förutom Sulo även Ernst Brunner, Per Ragnar och Per Moberg.

Att tonsätta dikter gav mersmak och nästa skiva blev Per Ragnars tonsatta diktsamling "Ur ett brev" som släpptes 2010.  I den sista medverkade Idde Schultz och dynamik uppstod och duett-paret släppte 2011 "Kocksgatan revisited" där det åter var Ernst Brunner som stod för texten. Nästa skiva var däremot en skiva med egen text och musik. ”Skriv ditt namn i eld” kom 2012, med radiohiten Måla min himmel blå.
Under denna tiden sattes även föreställningen ”Kocksgatan Revisited” upp med Sulo & Idde, Per Ragnar, Henke och Magic.

2013 släppte Sulo & Idde skivan "Diamant Hund" även den med gästartister så som Marie Bergman, Staffan Hellstrand och Johan Johansson.

Dessutom var Sulo med och arbetat med utformningen av sommare turnén Göta Kanal Rock som pågick 2011-2013.

2011 fick Sulo och författaren Petter Karlsson idén att åka till England och intervjua gamla 70- och 80-tals Punk/Rock idoler för att ta reda på; Vad hände sen. Sagt och gjort och 2012 gavs boken "Keep yourself alive" ut (Lind & Co) tillsammans med en CD (Legal Publishing). Efter varje intervju spelades en akustisk låt in med respektive artist som är med på plattan.
Det ena leder till det andra och på releasefesten i oktober 2013 kom tre av artisterna till Stockholm för att spela sina gamla örhängen tillsammans med Sulo. Det var Terry Chimes (original trummis från Clash), Dave Tregunna (basist Sham 69 och Lords of the new church) samt Mick Geggus (gitarist i Cokcney Rejects). Gigget gick så bra (utnämnt till årets livespelning av Damernas Värld) och kemin mellan dessa fyra herrar gjorde att idén om att starta ett band kom upp. Sagt och gjort och våren 2013 släpptes The Crunch första platta ”Busy making Noise” (Legal Records). Idde Schultz som varit med och körat på skivan och på alla livespelningar blev därefter också medlem i bandet.
2014 kom The Crunch andra skiva ”Brand new brand” och bandet turnerar nu i Europa.

The Diamond Dogs som är Sulo’s band sedan 1992 fortsatte även det att släppa skivor och turnéra under denna perioden och 2011 kom "The Grit & The Very Soul" (Legal Records), 2012 kom "Set Fire To It All"  (Legal Records) och 2015 sisat Cd'n "Quitters and Complainers" (Cargo records) som är en dubbel CD med en live skiva. Efter den tragiska bortgången 2014 av Magic Gunnarson som varit med i Diamond Dogs sedan start gjorde bandet sin sista turné i Spanien samma år.  En hyllnings turné till Magic! 

Samtidigt i Sverige så halkade Sulo in på ett samarbete med allas vår Kikki Danielsson, efter att de båda medverkat i ”Så ska det låta”.
Sulo bidrog som låtskrivare och medverkande på Kikkis skiva  "Första dagen på resten av mitt liv". Han skrev och producerade fyra låtar på hennes näst kommande album "Midnight Sunshine again". En återutgivning från Kikkis Country-era, med de fyra nyskrivna bonusspåren. Ett av spåren blev temasången för teatern "Kikkiland" som gick på Göteborgs Stadsteater där både Sulo och Kikki medverkade.
2015 släppte Kikki en ny skiva ”Postcard from a painted lady” (LionHeart) text/musik av Sulo, förlag Legal Publishing. Skivan har blivit hyllad och är en Country skiva där Kikki med hjälp av Sulo hittat tillbaka till sina rötter, i personliga texter och vacker musik.

2013 startade Sulo och dansbandet Larz Kristerz ett samarbete och Sulo har nu skrivit ett antal låter till deras två senaste album bl.a. dansbandshitten ”Det måste gå att dansa till” som också vann en Grammy.

I och med starten av The Crunch kom Sulo i kontakt med engelska producenten Kevin Porée och det tog inte lång tid innan de båda kom upp med idén att skriva tillsammans. Efter några års sökande var skivan ”Sulo’s Brilliant Outsiders”  klar och det är en Americana/Country influerad duett skiva med internationella artister från US, UK och Irland. Skivan släpptes via Capitol Music 2016.
Med på skivan hittar man artister som Paul Young, Maria McKee, Janis Ian, Bellamy Brothers, Chris Spedding m.fl.

2016 var även året då Sulo's  tonsatta dikter av Punk Poeten Gary Johnson’s slöpptes  ”Punk Rock Stories & Tabloid Tales” (Cargo Records).

Utöver ovan klämmer Sulo in en hel del andra projekt och vill du ha full lista gå till Wikipedia.

Berättelsen om Sulo

Här kommer  ett utdrag från musikjournalisten Stefan Malmkvists personliga beskrivning från 2008 om Sulo och Hear me out.

 

När Sören "Sulo" Karlsson får en ide går det som det går. Nämligen kanonbra. Allt går att genomföra om bara den rätta viljan finns. Klart att de fantastiska sångerskorna Louise Hoffsten och Sara Löfgren ska vara med i var sin duett. Klart att superproducenten Max Martin och reggaekungen Papa Dee ska vara med i kören. Klart att Sulos egen snyggt souldoftande och skickligt utmejslade rock ska ha sällskap av material signerat Frankie Miller och Nisse Hellberg.

För alla som inte lever i Sulos värld, en värld som för övrigt drivs av en oerhörd entusiasm och en gedigen kunskap om rockhistorien, så uppstår en del frågor. Några av dessa frågetecken måste rätas ut. Men först en snabbrepetition.

Sören "Sulo" Karlsson startade gruppen Diamond Dogs i Katrineholm tillsammans med kompisen Anders "Boba Fett" Lindström (även känd från The Hellacopters) i början av nittiotalet. Sedan dess har bandet stilsäkert levererat ett antal skivor med klassisk rock med rötterna stadigt förankrade i sjuttiotalet.

 

Diamond Dogs har turnérat massor, både i Sverige och i Europa. De har spelat på gigantiska festivaler i Spanien och på små ölstinkande klubbar i Skottland. De har delat scen med The Cult, Georgia Satellites, Quire Boys, Nazareth, Ian Hunter och många, många andra. Vid sidan av har Sulo dessutom pysslat med andra projekt. Solokarriären är bara en del. Hear Me Out är hur som helst hans tredje platta på egen hand.

Inspelningen av Hear Me Out startade med att Sulo fick tag på några outgivna låtar av skotska rocklegendaren Frankie Miller (en av Sulos hjältar). Stumbled Into Heaven kändes som en duett. Vem i Sverige kan sin Frankie Miller? Jo, Louise Hoffsten. Redan 1988 skrev Miller nämligen The Seduction of Sweet Lousie åt Hoffsten.

Sista låten som Sulo sedan komponerade till Hear Me Out var Still Looking For You. Det kändes också som en duett. Men vem skulle vara lämplig? Sulos trummis, Micke Ajax, föreslog Sara Löfgren. Saken vara bara att Sulo själv aldrig har kollat på Fame Factory, där Sara var med, eller hört henne sjunga. Väl i studion fungerade dock allt galant. Still Looking For You blev första singeln från Hear Me Out och har spelats flitigt på radio under sommaren.

Max Martin känner de flesta till som låtskrivare och producent åt Backstreet Boys, Britney Spears, Bon Jovi med flera. Men i grunden är han sångare. En mycket bra sådan. I början av nittiotalet, när Max Martin fortfarande var Martin Sandberg, blev han och Sulo kompisar. Så därför sjunger Max Martin nu kör på tre av spåren på Hear Me Out. Man kan bland annat höra honom i skivans andra singel, I Love You Baby, Sing Me A Song.

I vintras hann Sulo med att sätta upp en föreställning - Soul Folks - en hyllning till soulgiganten Sam Cooke. Där figurerade även personer som Papa Dee, Louise Hoffsten, Nicke Andersson (Hellacopters), Pernilla Andersson, Matte Lagerwall & Ingemar Wallén (Boppers) och Magnus Carlson (Weeping Willows). Så där har ni kopplingen till Papa Dee.

Sist men inte minst har vi Nisse Hellberg. I en tidigare upplaga av Diamond Dogs spelade Stefan Björk bas. Han har även varit med i Hellbergs band Wilmer X. Sulo frågade vid något tillfälle om det kunde finnas en engelsk text till Om en hund mådde så här. Sulo gillar den låten. Björk sa nej. Men Nisse Hellberg visste bättre så därför kan man nu hitta både Nisse själv och If A Dog Felt Like This med på Hear Me Out.

Det finns självklart mycket mer att berätta om Hear Me Out. Ja, man kanske ska nämna att Sulos vapendragare i Diamond Dogs, Henrik "The Duke of Honk" Widén, inte bara spelar klaviatur här utan också har producerat Hear Me Out. Tidigare har Sulo släppt soloskivorna Rough Diamonds (2003) och Just Another Guy Tryin' (2005).

Foto: Peter Larsson

Det är mycket folk inte vet om Sulo. Till exempel att han som frontman för Diamond Dogs brukar stå inför en entusiastisk och fulltalig publik på fotbollsarenor i Spanien. Eller att han döpte sin första grupp Blancefloor efter Carl Bildts dotter. Eller att varje svensk rockartist värd namnet någon gång jobbat med Sulo eller känner någon som jobbat med Sulo.

 

Skivor