Historien om hur Legal Records startade är lite speciell så vi lät musikjournalisten och krönikören Stefan Malmqvist skriva storyn och bakgrunden. Den är skriven hösten 2008:

 

"Musikintresset är inte nytt. Det har Peter Näslund, mannen bakom Legal records, alltid haft. Men att det skulle leda till att han vid 46 års ålder plötsligt kläckte idén om ett eget musikbolag var inte helt väntat. Till vardags har Peter Näslund nämligen en framgångsrik karriär som affärsadvokat på Advokatfirma DLA Nordic.

Musikbranschen är i kris. Alla de stora skivbolagen skär ner på personal och gnäller ohyggligt över att folk laddar ner musik istället för att köpa deras produkter. Läget för att dra igång ett helt nytt musikbolag är möjligen inte det bästa. Fast det verkar inte bekymra Peter Näslund. - Min fördel är att jag inte tillhör musikbranschen. Det gör att jag kan tänka i udda banor och bidra med något nytt och energiskt. Folk har sagt till mig att jag är galen och undrat hur jag vågar. Men när en marknad är i sönderfall finns det plats för nya aktörer att ta plats, konstaterar Peter Näslund.

I sin vardagstjänst sysslar Peter Näslund med sådana saker som att köpa och sälja bolag, börsnoteringar och liknande. Det handlar om alla juridiska frågor som rör den typen av verksamhet. Detta gör att han är komfortabel med att hantera avtal, siffror och pengar. - Jag har definitivt en fördel av min vana av de här sakerna. Många i musikbranschen drivs enbart av entusiasm och glädje. Den sidan måste man ha, det är bra. Men en del verkar inte känna sig bekväma när det kommer till de mer administrativa delarna. Inte mindre än fyra skivor är redan planerade. Det första albumet som kommer ut på Legal records är Sulos Hear Me Out. Utgivningsdatumet är 22 oktober. En månad senare kommer en liveplatta från hyllningsshowen till Sam Cooke, Soul Folks. Även där medverkar Sulo och han har sällskap av gästartisterna Louise Hoffsten, bluesmannen Sven Zetterberg, Nicke Andersson från The Hellacopters, Boppers, Pernilla Andersson och många fler.

Våren 2009 är det sedan dags för ett helt nytt album med Fame Factory-kändisen Sara Löfgren. Ett första smakprov kommer emellertid redan i januari i form av en singel. Sist men inte minst ger Legal records också ut Sulo sjunger Brunner, där Sulo har tonsatt och tolkar Ernst Brunners dikter. Den skivan släpps också våren 2009.

- Allt började med att jag hoppade på en tävling som radiokanalen 106,7 Rockklassiker anordnade. De sökte folk som ville vara med i en radiosåpa. Tanken var att deltagarna i slutändan skulle bilda ett band. Så jag började vid 40 års ålder att lära mig spela. Min gitarrlärare, Jack Mittleman, brukar arrangera lite konserter och när han skulle sätta ihop en hyllningskväll till John Lennon frågade han mig om jag som jurist ville kolla lite på projektets ekonomi. Det hela slutade med att jag blev exekutiv producent för showen, vilket absolut inte var meningen från början. John Lennon-konserten framfördes sedan i Stockholm, Göteborg och Oslo.

- En av de som deltog i John Lennon-hyllningen var Sulo. Så jag lärde känna honom den vägen. Sulo hade en inspelad soloskiva och problem med sitt skivbolag. Återigen blev jag tillfrågad om att titta på kontraktet för att se om det gick att förhandla loss skivan. Tanken var sedan att licensiera den vidare till ett annat skivbolag. Men det slutade med att jag startade ett eget skivbolag istället. Exakt hur Peter Näslund tänker sig att Legal records ska utvecklas vill han inte avslöja. - Självklart har jag en vision men den behåller jag för mig själv ännu så länge. Jag planerar inte att erövra världen. Men nog vill jag att skivbolaget ska växa och bli större än det är idag. Det ska finnas närhet och entusiasm, men också ordning och reda.

- Jag jagar inte de nyaste förmågorna. Men det är bra med folk som kan skriva låtar. Tanken är att artisterna även ska kunna skriva åt andra utanför Legal records. Musiken bygger på traditionella genrer som rock, pop och soul. Det är sådant jag själv tycker om. Och det står jag för. Peter Näslunds grundläggande devis är att musik ska vara roligt. Och frågan är om han inte har roligare än någonsin just nu. THE END